AVRASYA TARİH VE MEDENİYETLER DERNEĞİ

A T A M D E R

KÜTÜK NO: 06-139-185

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

TÜRK DEVLETLERİNDE ETNOPEDOGOJİK EĞİTİM SİSTEMİ ” TÜRKDES “

TÜRKDES 1. KONFERANS CANLI YAYINI

ATAMDER ‘den Kırgızistan Bağımsızlık Günü için Özel Kutlama Videosu…

ATAMDER 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLAMASI

“BİR OLACAĞIZ, İRİ OLACAĞIZ, DİRİ OLACAĞIZ

TÜRKMENİSTAN BAYRAĞI

Türkmenistan Bayrağı, yeşil zemin üzerine, sol tarafında bulunan dikey yerleşimli 2 zeytin dalı üzerinde bulunan 5 tane Türkmen halısından oluşur. Ayrıca yine sol tarafta şeridin yanına yerleşimli beyaz renkli hilal ve 5 tane yıldızdan oluşur. Türkmenistan’da halı dokuma sanatı 1000 yılı aşkın süreden beri ileri gelmektedir. 5 tane halı motifi Guls olarak adlandırılan Türkmen Boylarını ve ülkenin geleneklerini ifade eden ulusal sembollerden biridir. 1990’ların ortalarında Türkmenistan, daimi tarafsızlık politikasını sembolize eden Birleşmiş Milletlerde de olduğu gibi bir çift zeytin dalını, Türkmenistan bayrağına ekledi. Yeşil taban İslam’ı temsil eder ve hilal parlak bir gelecek ve umut simgesidir. Beş yıldız; beş bölgeyi veya Türkmenistan yanı sıra insanın beş duyularını; işitme, görme, koku, tat ve dokunma sembolize etmektedir. 

Türkmenistan Bayrağının Tarihçesi 

Türkmenistan bayrağı 24 Ocak 2001 tarihinde kabul edilmiştir. Türkmenistan 27 Ekim 1991 tarihinde Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazandıktan sonra mevcut kullanılan bayrağı hafif bir değişiklikle kabul etmiştir. 

Türkmenistan Bayrağıyla İlgili İlginç Bilgiler

 Türkmenistan Sovyetler Birliği altındayken, bayrak tabanı Sovyet sembolü olan kırmızı renkliydi.

ÖNCEKİ SAYFA

DUYURULAR

ATAMDER 2024 YILI PROJELERİ KASIM AYINDA BAŞLIYOR.

 

20.09.2024

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN ONAYLANAN PROJEMİZ:

Bölgesel Kalkınma İçin Sivil Toplum İşbirliği: Türkiye, Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Makedonya, Litvanya, Macaristan, Moldova, Özbekistan, Romanya, Sırbistan arasında Sivil Toplum ve Yerel İdarelerin Kapasitelerinin Güçlendirilmesi” Projesi Kasım ayında yapılacak olan Lansman ile tanıtılacaktır. Lansmana Bölge ülkelerdeki Belediyeler ve STK’lar ile önemli kurumların temsilcileri ve tarih, kültür, ekonomi alanında değerli konunun uzmanları katılacaklardır.