AVRASYA TARİH VE MEDENİYETLER DERNEĞİ

A T A M D E R

KÜTÜK NO: 06-139-185

TÜRK DEVLETLERİNDE ETNOPEDOGOJİK EĞİTİM SİSTEMİ ” TÜRKDES “

TÜRKDES 1. KONFERANS CANLI YAYINI

ATAMDER ‘den Kırgızistan Bağımsızlık Günü için Özel Kutlama Videosu…

ATAMDER 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLAMASI

“BİR OLACAĞIZ, İRİ OLACAĞIZ, DİRİ OLACAĞIZ

TACİKİSTAN HAKKINDA

Tacikistan Nerededir?

Orta Asya’da yer alan ülkenin denize kıyısı yoktur. Sınır komşuları Çin, Özbekistan, Kırgızistan, Afganistan ve Pakistan’dır. Coğrafi konumu itibariyle ülkenin genelinde karasal iklim hakimdir.

Tacikistan Nüfusu Ne Kadar? (2020)

Açıklanan tahmini rakamlara göre Tacikistan’ın nüfusu 9.537.645’tir. Ülken nüfusunun %95’lik kısmını Tacikler oluşturur. Etnik dağılımda Çinliler, Özbekler, Kırgızlar ve Türkmenler de yer alıyor. Tacikistan’da ortalama yaşam süresi erkeklerde 68, kadınlarda 73’tür.

Tacikistan’ın Başkenti Neresidir?

126.6 kilometre kare yüz ölçümüne sahip olan Duşanbe, Tacikistan’ın hem başkenti hem de en büyük şehridir. Şehirde en çok çıkarılan maden, petrol; en çok yetiştirilen tarım ürünü ise buğdaydır. Nüfusu yaklaşık 780 bin olan Duşanbe, dokuz kardeş şehri bulunuyor. Kardeş şehirlerden bazıları (Türkiye) Ankara – (İran) – Tahran, (Rusya) Sankt Petersburgh ve (Amerika Birleşik Devletleri) Colorado’dur. Duşanbe, aynı zamanda Tacikistan’ın en çok turist çeken illerinin başında geliyor. Birçok tarihi yapıya ve doğal güzelliğe sahip olan ülkede en çok ziyaret edilen yerler şunlardır: Tacikistan Milli Müzesi, Duşanbe Tiyatrosu, Vahdet Sarayı, Ulusal Gelenekler Müzesi, Rudai Park ve İsmoili Somoni Anıtı. Ülkenin en büyük üniversitelerinden biri olan Tacikistan Milli Devlet Üniversitesi de başkentin sınırları içerisinde yer alıyor.

Ülkenin en büyük şehri ise Hucend’dir. Sovyetler Birliği döneminde Leninabad ismini alan kentte tarım, ticaret ve tarih turizmi gelişmiştir. Arbob Pazarı ile ünlüdür. Sughd Region Tarih Müzesi ve Somoni Park da bu kentte yer alır.

Tacikistan’ın önemli diğer yerleşim bölgeleri ve illeri: Gharm, İsfara, Tursunzoda, Hisor, Kairakum, Sarband, Vahdal, Dusti, Nurek, Vose, Gafurov, Hamadoni ve Rasulov.

Tacikistan’ın Para Birimi Nedir?

Orta Asya ülkesinin para birimi Tacikistan Somonisi’dir. Ülke 1991 yılında bağımsızlığını ilan etse de, Ruble 2000 yılına kadar tedavülde kalmıştır. En küçük madeni para 1 Somoni, en büyük banknot ise 500 Somoni’dir.

Tacikistan’da Konuşulan Diller

Ülkenin resmi dili Tacikçedir. Tacikçe, Farsçanın bir lehçesi olduğu için bu dille benzerlikler taşır. Birçok etnik grubun bir arada yaşadığı Tacikistan’da Rusça da yaygın olarak konuşuluyor. Ülkenin bazı okullarında Rusça dışında, Özbekçe ve Kırgızca da öğretilmektedir.

Tacikistan ile Türkiye Arasındaki Saat Farkı Nedir?

Tacikistan Cumhuriyeti, coğrafi konumu itibariyle ülkemizden iki saat ileridedir.

Genel Bilgiler

Tacikistan; mimarisinde farklı kültürlerin esintilerini barındıran bir ülkedir. Ülkede en büyük etnik grup olan Tacikler dışında Özbekler ve Ruslar da yaşamaktadır.

Duşanbe, ülkenin başkenti ve en büyük şehridir. Ayrıca ülkenin en gelişmiş şehirlerindendir.

Resmi dil Tacikçedir. Rusça da halk arasında konuşulmaktadır.

Para birimi olarak Somoni kullanılmaktadır.

Yerel saat Türkiye saatine göre 3 saat daha ileridir.

Tacikistan vize isteyen ülkeler arasındadır, gitmeden önce vize başvurunuzu yapmış ve Tacikistan’a vize almış olmanız gerekmektedir.

Lokasyon / Konum

Orta Asya’da, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Güneyinde Afganistan, batısında Özbekistan, kuzeyinde Kırgızistan, doğusunda ise Çin Halk Cumhuriyeti ile komşudur.

En Çok Ziyaret Alan Şehirleri

Duşanbe, Kocand, Novabad, Khorog, Kul’ab

İklim / Hava Durumu

Sert kara iklimi hüküm sürmektedir. Vadilerde astropikal iklim görülmektedir. Yazlar sıcak ve kurak geçer. Dağlık bölgeler vadilere göre daha az yağış almaktadır.

Ne Zaman Gidilir

Bölgelere göre gidilmesi gereken zaman değişmektedir. Ancak ülke genelinde hava koşullarının en uygun olduğu dönem Nisan ve Ekim aylarıdır.

Ülke Mutfağı / Ne Yenir Ne İçilir

Yemeklere genelde tatlılarla başlanır. Parça koyun eti, şalgam ve pirinç ile yapılan Plov adı verilen yemek oldukça popülerdir. Ülkeye özgü mantı da tavsiye edilen lezzetlerdendir. İçecek olarak genelde çayı tercih etmektedirler.

ÖNCEKİ SAYFA