AVRASYA TARİH VE MEDENİYETLER DERNEĞİ

A T A M D E R

KÜTÜK NO: 06-139-185

TÜRK DEVLETLERİNDE ETNOPEDOGOJİK EĞİTİM SİSTEMİ ” TÜRKDES “

TÜRKDES 1. KONFERANS CANLI YAYINI

ATAMDER ‘den Kırgızistan Bağımsızlık Günü için Özel Kutlama Videosu…

ATAMDER 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLAMASI

“BİR OLACAĞIZ, İRİ OLACAĞIZ, DİRİ OLACAĞIZ

KIRGIZİSTAN BAYRAĞI

Türk dünyası ülkelerinden biri olan Kırgızistan Cumhuriyeti tarafından kullanılan bayraktır. Ülkenin bağımsızlığını temsil eden bayrak 1992 yılında resmi olarak kullanıma girmiştir. Diğer tüm Türk devletlerinde olduğu gibi Kırgızistan’da da bayrak önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden de anayasa ile koruma altına alınmış ve halk arasında da büyük anlamlar yüklenmiştir. Kırgızistan bayrağı çok eski bir bayrak olmamasına rağmen, kısa süre içerisinde benimsenmiştir. Özellikle bağımsızlık mücadelesinin kazanılmasının ardından, bayrağa olan bağlılık artmıştır.

Kırgız Bayrağı

Kırgızistan’da yaşayan insanlara Kırgız adı verilmektedir. Bu yüzden Kırgızistan bayrağı bir diğer ifade ile Kırgız bayrağı olarak da anılmaktadır. Kırgızistan’da oldukça yaygın olan Kırgız milliyetçiliğinden dolayı bayrak bu isimle adlandırılmaktadır. Kırgız bayrağı, ülke içerisinde düzenlenen resmî törenlerde, açılışlarda, resmî kurumların önlerinde ve kent meydanlarında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun dışında, diğer ülkeler ile Kırgızistan arasındaki karşılıklı törenlerde de Kırgızistan bayrağı kendisine yer bulmaktadır. Diğer ülkelerde olduğu gibi Kırgızistan’da da bayrağın ölçüleri ve nasıl olması gerektiği yasalarda belirtilmiştir. Bu yüzden de kullanılacağı tüm alanlarda bu düzenlemelere uygun bayrak kullanılması büyük bir öneme sahiptir.

Değişiklik teklifi: 2023’ün sonlarında, Cogorku Keneş‘te (Kırgızistan parlamentosu) dalgalı güneş ışınlarının, Kırgız kültüründe “kararsız ve köle bir kişi” anlamına gelebilen ayçiçeğine benzerliği nedeniyle dalgalı güneş ışınlarını düzeltmeye yönelik bir tartışma başladı. Tasarının ilk okuması 29 Kasım’da, ikinci ve üçüncü okumaları ise 20 Aralık’ta yapıldı.

Bayrağın kırmızı rengide pek çok eleştirinin kaynağı olmuştur. Bazıları bunun ülkenin çalkantılı tarihini çağrıştırdığını düşünürken, diğerleri bunun ülkede komünizmin kalıcı bir kalıntısı olduğu görüşünde.

Meclis Başkanı Şakiyev ve Milletvekili Ulan Primov tarafından hazırlanan “Kırgız Cumhuriyeti Devlet Sembolleri Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”, 22 Aralık 2023’te Cumhurbaşkanı Sadır Caparov tarafından onaylanmıştı. Buna göre ülke bayrağında bulunan dalga şeklindeki güneş ışınları düzleştirildi ve ortasındaki motifin içinde yer alan çizgi sayısı çoğaltıldı.

Kırgızistan Bayrağı Anlamı

Bayraklar, insanlar tarafından binlerce yıldır kullanılan ve belirli anlamlar taşıyan göstergelerdir. Ulus için önemli olan renkler ve semboller, bayrak üzerine işlenerek farklı anlamlar yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu durum Kırgızistan bayrağı açısından da geçerlidir. Kırgız halkının en çok kullandıkları sembollerden biri güneştir. Esasında bu yalnızca Kırgızların değil, Türk dünyasının sıklıkla kullandığı semboller arasındadır. Bu yüzden dolayı da güneş, Kırgızistan bayrağı üzerinde de kendisine belirgin bir yer bulmuştur. Kırgız bayrağı, kırmızı zemin üzerinde yer alan bir güneş ve çadır tavanlarında kullanılan bir motiften oluşmaktadır. Bayrak üzerinde yer alan güneşin 40 farklı ışını vardır. Bu ışınların her biri, bir Kırgız boyunu temsil etmektedir. Hepsinin bir arada bulunması, milli birliğin sembolü olarak ifade edilmektedir. Güneşin ortasında ise farklı alanlardan gelen ancak ortada kesişen yollardan oluşan bir motif bulunmaktadır. Bu motif, Kırgızların kullandıkları çadırların tepe kısmında da yer almaktadır. Anlamı, dört bir yanda bulunan Kırgız boylarının bir yerde birleşmesidir. Bu da tıpkı güneş gibi milli birliğe işaret etmektedir. Bayrakta zemin olarak kullanılan kırmızı rengi ise dürüstlük ve barış anlamındadır.

ÖNCEKİ SAYFA