AVRASYA TARİH VE MEDENİYETLER DERNEĞİ

A T A M D E R

KÜTÜK NO: 06-139-185

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

TÜRK DEVLETLERİNDE ETNOPEDOGOJİK EĞİTİM SİSTEMİ ” TÜRKDES “

TÜRKDES 1. KONFERANS CANLI YAYINI

ATAMDER ‘den Kırgızistan Bağımsızlık Günü için Özel Kutlama Videosu…

ATAMDER 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLAMASI

“BİR OLACAĞIZ, İRİ OLACAĞIZ, DİRİ OLACAĞIZ

MACARİSTAN HAKKINDA

Yönetim Şekli: Parlamenter Cumhuriyet

Başkenti: Budapeşte

Nüfusu: 9,8 milyon

Yüz Ölçümü: 131.957 km²

İdari Bölümleri: 20

Para Birimi: Forint (HUF)

Resmi Dil: Macarca

Telefon Kodu: +36

Türkiye İle Uzaklığı: Ortalama 2,5 saat

Popüler Şehirleri: Budapeşte, Pecs, Debrecen, Eger, Szeged

19 il ve 1 başkent olmak üzere 20 idari bölümden oluşan Macaristan’ın tarihi 1.000 yılında tahta çıkan I. Istvan tarafından Estergon merkez olmak üzere Hrıstiyan bir krallık olarak kurulmasıyla başlar. Atalarının büyük çoğunluğu Ural – Altay kavimlerinden Hun – Ugor boylarından  olan ve tarihin en güçlü krallıklarından biri olarak bir dönem Batı’nın kültür merkezlerinden biri olarak varlığını sürdüren Macaristan, I. Dünya Savaşı’nı kaybedince büyük bir toprak kaybına uğrayarak zayıflamış ve 1947 yılında Sovyet Rusya tarafından ele geçirilerek 1989 yılına kadar Sovyet Rusya’nın egemenliği altına girmiştir. 1989 yılında Doğu Bloku’nun çökmesiyle parlementer cumhuriyet olarak egemen bir devlet statüsünü kazanmıştır.

Günümüzde OECD, NATO, AB, Visegrád Grubu ve Schengen üyesi olan Macaristan, güçlü siyasi ortaklıklarıyla gelişimini sürdürmektedir.

Türklerle olan soy birliğinin de etkisiyle Türkiye ile yakın ilişkileri bulunan Macaristan halkının Türkiye’den gelenlere karşı oldukça olumlu ve sıcak bir bakışı vardır.

 Lokasyon: Orta Avrupa’da Karpat Dağları civarında bulunan ve denize kıyısı olmayan Macaristan; batıda Avusturya ve Slovenya, kuzeyde Slovakya, doğuda Romanya ve Ukrayna, güneyde Sırbistan ve Hırvatistan ile komşudur.

 Ekonomi: İnsani gelişmişlik düzeyinin çok yüksek olduğu Macaristan, karma ekonomi modelinin geçerli olduğu bir ülkedir. 284,266 milyar $ GSYİH ile dünyanın 57. büyük ekonomisi olan ve 28.965 $ ile kişi başına düşen gelirde de 57. sırada yer alan Macaristan, ihracata dayalı ekonomisiyle dünyanın en büyük 35. ihracatçısı durumundadır.

İşsizlik oranının % 3,5, yıllık enflasyon oranının ise % 3,4 olduğu Macaristan’ın ihracatındaki en önemli paya sahip olan ülkeler; Almanya, Romanya, Slovakya, Avustralya, İtalya, Fransa, Birleşik Krallık ve Çekya’dır.

Ülkede üretilen toplam ekonomik değerin % 80’i özel sektör tarafından oluşturulan Macaristan’daki en önemli sektörler madencilik, inşaat malzemeleri, elektronik, tekstil, kimyasallar, gıda işleme, ilaç, motorlu taşıtlar, bilgi teknolojisi, kimyasallar, metalurji, makine, elektrikli ürünler ve turizmdir.

Son 20 yılda gerçekleştirdiği atılımlarla elektronik ve inovasyon alanlarında önemli bir gelişme gösteren Macaristan, Orta ve Doğu Avrupa’nın en büyük elektronik üreticisi konumuna gelmiştir. Teknolojide ortaya koyduğu bu başarılar ile Macaristan ekonomisinin en önemli itici güçlerinden biri de bu alandaki üretim ve araştırma gelirleridir.

İklim ve Coğrafi Özellikler: Denize kıyısı olmadığından ve Karpat Dağları’nın eteklerinde bulunduğundan dolayı Macaristan’ın genelinde karasal iklim egemendir. Ülkede sıcaklık kış aylarında -1, -2 derecelere düşerken yaz aylarında en fazla 29 dereceye ulaşmaktadır.

Ülkenin kuzey kesimlerini kaplayan dağ sıraları batıda Avusturya Alpleri ile birleşmektedir. Bu dağların en yüksek noktası 1.014 m yükseklikle “Kekes Tepesi”dir. Dağların akarsulara geçit vermesiyle vadilerin oluştuğu dağ yamaçlarında sık ormanlık alanlar bulunmaktadır. Vadilerdeki geniş düzlüklerde kil ve kum karışımıyla sarı bir renk almış olan çok verimli tarım arazileri bulunmaktadır.

Macar denizi olarak adlandırılan Balaton Gölü’ne kadar uzayan dağlık bölge daha çok kireç taşından oluşmuş bir yayladır. En yüksek noktası ise 713 m yüksekliği ile Kőröshegy Dağı’dır. Sırbistan sınırına yakın bölgelerde en yüksek noktası 682 m olan Mecsek Dağları bulunur.

Macaristan ovasının Tuna’ya dökülen Raba, Repce ve Marcal nehirleri arasında kalan topraklarında genellikle buğday tarımı yapılmaktadır. Tuna Nehri’nin doğu tarafında ise “Büyük Alföld” denilen geniş bir ova bulunmaktadır. Macaristan nüfusunun yarısına ev sahipliği yapan bu geniş ve düzlük alan aynı zamanda verimli topraklarıyla Macaristan’ın en önemli tarım alanlarını barındırmaktadır.

Ülkedeki en büyük akarsular, Macaristan’ı baştan başa ikiye bölen ve 2.850 km uzunluğuyla Volga Nehri’nden sonra Avrupa’nın en uzun nehri olan Tuna Nehri ile 968 km uzunluğu olan Tisza Nehri’dir. Ülkedeki en büyük göller ise 90 km uzunluğu ve 10 – 15 km genişliği ile Macar denizi olarak adlandırılan Balaton Gölü ile 200 km2 yüzölçümüne sahip olan ve büyük bir kısmı Avusturya sınırlarında yer alan Neusiedle Gölü’dür.

Tatlı su kaynaklarının yanında sıcak su kaynakları bakımından da oldukça zengin olan Macaristan’da tıbbi değer taşıyan önemli sayıda kaplıca bulunmaktadır. Dünyanın en güzel kaplıcalarına ev sahipliği yapan Budin ve Budapeşte’de 100’den fazla kaplıca bulunmaktadır.

Macaristan’da Yemek Kültürü: Roma İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorluğu ve Avusturya Macaristan İmparatorluğu gibi dünyanın en güçlü imparatorluklarına ev sahipliği yapmış olan Macaristan coğrafyasında oldukça zengin bir mutfak kültürü vardır. Adı geçen imparatorluklar ile Balkan ülkelerinin Macar mutfağında önemli etkileri olmuştur. Bunların yanında İtalya, Almanya ve Fransa mutfaklarının etkilerini de gözlemleme olanağı vardır.

Osmanlı İmparatorluğu’nun etkisiyle sarma, güveç, dolma, börek, musakka gibi yemekler Macar sofralarını süslemektedir.

Süt ürünleri bakımından oldukça zengin olan Macar mutfağında “soka” adını verdikleri beyaz peynirin yanı sıra yörelere özgü birçok peynir çeşidi de bulunmaktadır.

Dana, domuz ve kuzu etlerinin yanında kaz, tavuk ve ördek etlerinin de bolca tüketildiği Macaristan’da Balaton Gölü’nün lezzetli mezgitleri de en çok tüketilen et ürünlerindendir.

Hamur işleri ve tatlıların da önemli bir yer tuttuğu Macar mutfağında genellikle zeytinyağı ve tereyağı kullanılmaktadır.

Macaristan Resmi Tatil Günleri (2020)

Yeni Yıl: 01 Ocak

1848 Macar Devrimi: 15 Mart

Paskalya: 12 Nisan

Paskalya Pazartesisi: 13 Nisan

İşçi Bayramı: 1 Mayıs

Hamsin Yortusu: 31 Mayıs

Whit Monday: 1 Haziran

Aziz Stefen Günü: 20 Ağustos

Cumhuriyet Bayramı: 23 Ekim

Azizler Günü: 1 Kasım

Noel: 25 Aralık

Boxing Day: 26 Aralık

ÖNCEKİ SAYFA

DUYURULAR

ATAMDER 2024 YILI PROJELERİ KASIM AYINDA BAŞLIYOR.

 

20.09.2024

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN ONAYLANAN PROJEMİZ:

Bölgesel Kalkınma İçin Sivil Toplum İşbirliği: Türkiye, Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Makedonya, Litvanya, Macaristan, Moldova, Özbekistan, Romanya, Sırbistan arasında Sivil Toplum ve Yerel İdarelerin Kapasitelerinin Güçlendirilmesi” Projesi Kasım ayında yapılacak olan Lansman ile tanıtılacaktır. Lansmana Bölge ülkelerdeki Belediyeler ve STK’lar ile önemli kurumların temsilcileri ve tarih, kültür, ekonomi alanında değerli konunun uzmanları katılacaklardır.