1- AVRASYA MEDENİYETLER CEMİYETİ
Ö N S Ö Z
Yaşadığımız coğrafyadaki tarihsel süreçler ve süregelen savaşların devamında bölgesel güç olmak isteyen devletlerin kendi çıkar ve amaçları için bir araya geldiklerini ve Birleşmiş Milletler Cemiyeti ( BM ) ‘nin ne amaçla kurulduğundan Birleşmiş Milletler Barış Gücü ( NATO ) ‘nünde bölgede emperyalist yaklaşımlar ve sömürgecilik anlayışında olduğunu ve ayrıca Avrupa Birliği ( AB ) ‘ninde ne amaç taşıdığı ( “AB, liderliğini Almanya’nın yaptığı bir Roma-Germen İmparatorluğu projesidir, denilebilir. Anglo-Sakson İngiltere’nin, AB ile doku uyuşmazlığı içinde olmasının sebebi budur. Yine bu yüzdendir ki İngiltere, AB üyesi olmasına rağmen stratejik faaliyetlerinde Anglo-Sakson bloğu içinde Amerika ile hareket etmektedir. “ ) bilinmektedir.
Dünyada gelişen stratejik olaylar ve savaşlar, yeni bir dünya düzeninin oluşacağının sinyalini çok önce vermeye başlamıştı. Bu oluşması muhtemel görünen yenidünya düzeni içerisindeki Türkiye’nin konumu önem arz etmektedir ve bu yenidünya düzeninde söz ve güç sahibi olması gereken Türkiye’nin öncülüğünde Avrasya Devletlerinin ve Milletlerin oluşturacağı bir cemiyet haline gelmek ve bunun şartlarını oluşturmaktır.
Bölgedeki üye olabilecek ülkeleri incelediğimizde toplamda 57 ülkenin bu cemiyette yer alabileceği olası görülebilmektedir.
Süreç içerisinde hedeflenen Ülkeler; Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, Belarus, Bulgaristan, Cezayir, Ermenistan, Estonya, Çin, Gürcistan, Fas, Finlandiya, Güney Kore, Hırvatistan, Hindistan, Irak, İran, Japonya, Kazakistan, Kırgızistan, Letonya, Libya, Litvanya, Lübnan, Macaristan, Mısır, Moğolistan, Moldovya, Pakistan, Polonya, Romanya, Rusya, Sırbistan, Slovakya, Suriye, Tacikistan, Tunus, Ukrayna, Umman, Ürdün, Özbekistan, Suudi Arabistan, Türkiye, Türkmenistan, Yemen, Yunanistan.
Avrasya Medeniyetler Cemiyeti üyeleri Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği’nin şimdiye kadar yapmış olduğu ve almış olduğu kararları inceleyerek Avrasya için uygun görülen proje ve fikirleri öneri olarak sunabileceklerdir.
Kuruluş aşamasında Cemiyete üye olabilecek ülkeler;
Azerbaycan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bulgaristan, Çin, Hindistan, Irak, İran, Kazakistan, Kırgızistan, Letonya, Macaristan, Moğolistan, Pakistan, Rusya, Suudi Arabistan, Suriye, Özbekistan, Türkiye, Türkmenistan, Umman,
“ 57 Üyesi vardır. Her Üyenin bir oy hakkı vardır. Antlaşma uyarınca, tüm Üye Devletler Cemiyet kararlarına uymakla yükümlüdür. Cemiyetin her ay dönen ve değişen bir Başkanlığı vardır. Kuruluştan sonra üye olacak olan ülkeler geçici üye ülkeler ismiyle yer alacaktır. Geçici üye ülkeler cemiyetin amaç ve prensiplerini uygulamaya geçirdikleri ve uydukları taktirde daimi üyeler ismiyle cemiyette yer alacaklardır.”
Cemiyetin amaç ve prensipleri AB ve Birleşmiş Milletlerin oluşturduğu ancak uygulamadığı Barış için birlik kararına benzer nitelikte olup uygulamaya geçirilmek için var olacaklardır. Barışın ve Birliğin, herkes için eşit hak ve özgürlükler ile refah seviyelerinin yükselmesi için Avrasya Medeniyetler Cemiyeti kurulması önem arz etmektedir.