AVRASYA TARİH VE MEDENİYETLER DERNEĞİ

A T A M D E R

KÜTÜK NO: 06-139-185

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

TÜRK DEVLETLERİNDE ETNOPEDOGOJİK EĞİTİM SİSTEMİ ” TÜRKDES “

TÜRKDES 1. KONFERANS CANLI YAYINI

ATAMDER ‘den Kırgızistan Bağımsızlık Günü için Özel Kutlama Videosu…

ATAMDER 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLAMASI

“BİR OLACAĞIZ, İRİ OLACAĞIZ, DİRİ OLACAĞIZ

ÜYE KABUL VE BAŞVURU KİTAPÇIĞI

A T A M D E R

AVRASYA TARİH VE MEDENİYETLER DERNEĞİ

ATAMDER AİLESİ İL TEŞKİLATLARINI KURABİLİR. İL TEŞKİLATLARI ATAMDER YÖNETİM KURULUNCA BELİRTİLEN YETKİ VE SORUMLULUK ALANLARINDA ATAMDER YÖNETİM KURULUNU VE ATAMDER GENEL BAŞKANINI TEMSİL ETMEK ÜZERE KURULURLAR. İL TEŞKİLATLARI BULUNDUKLARI YETKİ ALANINDA EN AZ 5 KİŞİLİK BİR YÖNETİM OLUŞTURUR. ÜYE KABULLERİNDE ÖNEREN ÜYE İLE BİRLİKTE İL BAŞKANI DA SORUMLUDUR. DİĞER ÜLKELERDEKİ TEŞKİLATLANMALAR BÜNYESİNDE ÜYE KABULÜNE İLİŞKİN İŞ VE İŞLEMLER, GENEL MERKEZİN BELİRLEDİĞİ KRİTERLER DOĞRULTUSUNDA GENEL BAŞKANA BAĞLI OLARAK ÜLKE TEMSİLCİSİ TARAFINDAN YERİNE GETİRİLİR. GENEL MERKEZ TARAFINDAN ÜLKELER ÖZELİNDE ÜYE KABULÜNE İLİŞKİN FARKLI KRİTERLER GETİRİLMEMİŞ İSE TÜRKİYEDE UYGULANAN KRİTERLER ARANACAKTIR. ÜYE ÜLKELERDE İL TEŞKİLATLARI KURULMUŞ İSE ÜYE HAKKINDAKİ RAPOR; ÖNEREN ÜYE VE İL BAŞKANI İLE BİRLİKTE HAZIRLANIR, ÜLKE TEMSİLCİSİNE İLETİLİR VE ÜLKE TEMSİLCİSİ DE GENEL BAŞKANA KENDİ KANAATİ İLE BİRLİKTE RAPORU SUNAR. SON OLARAK GENEL BAŞKAN KONUYU KENDİ KANAATİ İLE BİRLİKTE YÖNETİM KURULUNA SUNAR. TÖRENLERE GENEL BAŞKAN TARAFINDAN KATILIM SAĞLANAMADIĞI TAKDİRDE GENEL MERKEZ TEŞKİLATINCA KİMSE GÖREVLENDİRİLMEZSE ÜLKE TEMSİLCİSİ GENEL BAŞKAN YERİNE TÖRENLERE KATILIM GÖREVİNİ İFA EDER. GENEL BAŞKAN, TOPLANTIYA KATILDIĞI TAKDİRDE TÖREN YÖNETMENİNDEN SONRA KONUŞMA YAPMAK ÜZERE TÖREN YÖNETMENİNCE KÜRSÜYE DAVET EDİLİR.

TEŞKİLATLANMA SÜRECİNDE TEŞKİLAT GÖREVLİLERİ OLARAK İLK KEZ ATANANLAR İÇİN AŞAĞIDAKİ HÜKÜMLER UYGULANMAZ. ATAMDER ÜYESİ VE TEŞKİLAT GÖREVLİLERİ, GENEL BAŞKANIN ÖNERİSİ VE YÖNETİM KURULUNUN ONAYI İLE ATANIR. TEŞKİLATLANMA SAĞLANDIKTAN SONRA YA DA YÖNETİM KURULU TARAFINDAN VERİLECEK TARİH İTİBARİ İLE AŞAĞIDAKİ HÜKÜMLER UYGULANIR.

TEŞKİLAT GÖREVLİLERİ İLE ÜYELERE, GENEL BAŞKANIN ÖNERİSİ VE YÖNETİM KURULUNUN ONAYI NETİCESİNDE ÜYE SERTİFİKASI VE ÜYE PİNİ YÖNETİM KURULUNUN UYGUN GÖRECEĞİ TARİH VE TOPLANTIDA GENEL BAŞKANCA TAKDİM EDİLİR. KISACA ÖNEREN ÜYE, ADAY ÜYE SÜRECİ GİBİ HUSUSLAR 1 YIL BOYUNCA YÖNETİM KURULU VE GENEL BAŞKANIN TAKDİRİNE BIRAKILMIŞTIR.

ATAMDER ÜYELİĞİ VE KABULÜ

ATAMDER ailesi hedef ve amaçlarını benimsemiş, güçlü bir temel yapıda bir araya gelmiştir. Dolayısı ile her yeni üye taşıdıkları heyecan ve benimsenen çalışmalara fikren koyacakları katkı ile ATAMDER amaç ve hedeflerinde taze kan olacaktır. Burada öneren üyenin sorumluluğu sadece üye önermek olmayıp üyenin ATAMDER hedef ve amaçlarına uygun bir kişilik yapısını, bilgi ve birikimini ölçmek ve daha sonra önerisini yapmaktır. Böyle bir ön eleme, sonradan oluşabilecek olumsuzlukların birçoğunun önüne geçecek, ATAMDER ailesinin hedef ve amaçlarına katkı sağlayabilecek kişilerle güçlü bir temel yapının devamı sağlanacaktır.

Eğer kişinin, bu ön eğitim sürecinde “ATAMDER” amaç ve hedeflerine ilgisi artmış, aidiyet duygusu pekişmiş ise bu süreçten sonra yönetimin uygun gördüğü toplantılarına uzun bir süre ve mümkün ise firesiz biçimde “misafir olarak katılmaya” teşvik edilmelidir (yönetim toplantısı teşkilat yapılanması doğrultusunda il ve bölge başkanlıklarınca yapılan ya da genel başkanın uygun göreceği toplantılardır). Yeni üyenin bu süreçte katıldığı toplantılar ve çalışmalar neticesinde ATAMDER’in genel felsefesine ve çalışma tarzına uyum sağlayıp sağlamadığı takip edilir ve öneren üye tarafından üye ile son bir ön görüşme yapılır. Üyenin fikri sorulur. Üye ATAMDER ailesine katılma isteğini yineler ise öneren üye, aday üyenin toplantılara katılımında bulunan diğer üyeler ile ATAMDER’in genel felsefesine ve çalışma tarzına uyum sağlayıp sağlamadığı ve üye hakkındaki görüşleri konusunda istişare eder. Neticede öneren üye, aday üyenin ATAMDER amaç ve hedeflerine, teşkilatlanmasına olan ilgi ve alakasını takip etme sorumluluğu altındadır. Bu süreç sonunda adayın ilgi ve isteği hala devam ediyor ve yönetim üyeleri de uygun görüyor ise aday üye yine öneren üyenin teşviki ile düzenlenecek olan “Yeni Üyeler Bilgilendirme” seminerlerine katılarak üye kabul sertifikasını alacaktır.

Artık üye iyice bilinçlenmeye başlamıştır. Bundan sonraki aşama da sertifikayı alan ve üye olmaya hak kazan kişiler “törenle üye olarak kabul edilir”. Törenle kabul edilen üye yine en az 6 ay boyunca öneren üyenin vesayeti altındadır. Üye kabul töreninde; öneren üye and içerek yeni üye için ATAMDER amaç ve hedeflerini öğretmeye söz vermektedir. Öneren üye 6 ay sonra, ilgili üye hakkında genel başkana görüş ve kanaatleri ile birlikte (varsa il başkanı ile birlikte, yoksa bölge başkanı ile, o da yoksa doğrudan) yönetim kurulunca belirtilen standartta rapor sunacaktır. Genel başkan üye hakkındaki nihai kanaatini bir rapor dâhilinde yönetim kuruluna sunacaktır. Yönetim kurulunun olumlu görüşü ile üye ATAMDER teşkilatlarında asil üye olarak görev alabilecek ve yeni üye önerebilecektir.

Üye ATAMDER ailesine önerilmesi ile aradan geçen en az 6 ay süre sonrasında asil üye olarak ATAMDER ailesine katılır. Yönetim kurulunca belirlenen gün ve saatte üye kabul ve hoş geldin töreni yapılır.

ÜYE ÖNERME VE ÖNEREN ÜYE SORUMLULUKLARI

Üyelik, üye bir kişinin önerisi üzerine yönetim kurulu tarafından kabul edilir. Öneren kişi üyenin üye olarak kabulüne kadar geçecek süreçte (en az 6 ay) adayın diğer üyelerle tanışmasını, “ATAMDER” amaç ve hedeflerinin öğretilmesini, adayın öğrendiklerini birlikte gözden geçirerek doğruluğundan adayın emin olmasını sağlayacaktır. Yani öneren üye bir nevi ön eğitim vermiş olacaktır. Böylece, kişiler “seçilmişlik” duygularını da tatmin edeceklerdir. 6 aylık süre sonunda adayın üye olması yönünde bir engel olmadığı anlaşılırsa aday yeni üye bilgilendirme eğitimine katılarak sertifika alır.

Bu sertifika üyelik için önemli bir anahtar olup aday bu sertifika ile üye kabul törenine hak kazanır. Aday kabul töreninde sertifikanın verilmesi ve ant içmesi ile birlikte ATAMDER ailesinin bir ferdi olarak çalışmalara başlar.

Adaya üye olması ile birlikte 6 aylık bir süreden önce aktif görevler verilmez ancak üye olarak geçen 6 aylık süre sonunda öneren üye, yeni üye hakkında görüş ve kanaatlerini içeren bir raporu (il teşkilatı kurulmuş ise o il başkanı ile birlikte) genel başkana sunar.

Genel başkan kendi görüş ve kanaatleri ile birlikte raporu yönetim kuruluna aktarır. Anılan rapor yönetim kurulunun belirlediği taslağa uygun olarak; 6 ay üye olma süreci, 6 ay da üye olarak görev yapması ile ATAMDER ailesinde katıldığı süreç ile ATAMDER ailesine katılmadan önce yaptığı çalışmalar, hizmetler, yaşam kültürü, yaşam başarısı, kabiliyet,

yapabilirlik ve aidiyet durumuna ilişkin verilerin vs. bulunduğu üyeyi tam tanımlayacak veriler içerir. Burada Yönetim Kurulu üyenin artık ATAMDER ailesinin tam ve asil bir üyesi olup olmayacağına karar verir.

Üye, ATAMDER ailesinde tam ve asil olarak kabulü ile teşkilat içerisinde aktif görevler alabilir ve üye önerebilir. Yani ATAMDER çatısı altında bir üyenin üye önermesi asil ve kati üyeliği alması ile mümkün olur. Üyenin kabiliyet, yapabilirlik ve aidiyet durumuna ilişkin verilerin de bulunduğu rapor genel başkanca planlanan görevlerde üyenin pozisyonuna uygun görevlerin tevdiinde de yol gösterici olacaktır.

Kısaca, kabul edilmiş üyenin nihai durumu üye olarak geçirdiği 6 aylık süre sonunda öneren üye raporu (varsa il başkanı), genel başkan raporu ve yönetim kurulu kararı ile neticelendirilir.

Yurtdışı teşkilatlarında ise yukarıda belirtilen tüm hususlardan ve teşkilatlanmalardan yurtdışı ülke temsilcisi, genel başkana ve yönetim kuruluna karşı sorumlu olarak görevleri yerine getirir.

Öneren ÜYE ;

  • ATAMDER’in kuruluş, amaç ve felsefesini iyi özümlemiş olmalıdır.
  • ATAMDER ’in düzenlediği toplantı organizasyon ve çalışmalarında devamını yüksek tutmuş olmalıdır.
  • ATAMDER’in projelerinde çalışmaları ile fiilen yer almış olmalıdır.
  • ATAMDER yöneticileri ve üyeleri ile bağlantıları kuvvetli olmalıdır.
  • ATAMDER adına kendisine yüklenen sorumlulukları gereğince yerine getirmiş olmalıdır.

ÜYE KABUL TÖRENİ

Üye kabul töreninde görev alacak tören yönetmeni; genel başkanın önerisi ve yönetim kurulunun kararı ile belirlenir. Tören yönetmeni gerektiğinde belirli bir süre için atanabileceği gibi düzenlenecek tören öncesi belirlenen bir takvimde sadece o tören içinde görevlendirilebilir. Yönetim kurulu birden fazla tören yönetmeni atayabilir, hangi törenin hangi tören yönetmenince düzenleneceği genel başkanın vereceği görev ile tevdii olur.

Üye kabul töreni bir ATAMDER üyesinin yaşamında bir kez yaşayabileceği ve onun ATAMDER ailesine girişini ifade eden sembolik bir törendir. Bu tören, yeni üye için anlamlı ve güzel bir başlangıç ortamı yaratılabilirse üyeliğin korunması programının da en etkili aracı olacağı söylenebilir. Tören, öncelikle yeni alınacak üyeler için ATAMDER ailesinin tüm öğelerinin ve ciddiyetinin yaşatıldığı bir ortamı sağlamalıdır. Katılımcıların da törenden haz duymalarının sağlanması, törenin başarısının bir ölçütüdür. Yeni üyelere ATAMDER ailesinin değerli birer üyeleri oldukları hissinin yaşatılması esastır.

ATAMDER ailesinin her bir üyesinin amaç ve hedefler doğrultusunda, yeni üyeler kazandırması çok önemlidir. Ancak bu durum aynı derecede Üyelik Komitesi Başkanı için de geçerlidir. Bu nedenle tören sırasında Kulüp Başkanı ve Üyelik Komitesi Başkanı mutlaka onore edilmelidirler.

Tören sırasında onore edilmesi gereken bir başka grup ise Öneren ATAMDER üyesidir. Onlara da görevleri mutlaka hatırlatılmalı ve teşekkür edilmelidir. Üye Kabul Töreninin yörelere göre mutlaka izlenmesi gereken bir akış kuralı vardır.

Tören sırasında dikkat edilmesi gereken hususlar aşağıda verilmiştir:

  • Törene katılan davetliler ile mutlaka iletişim kurulmalı ve onların mevcudiyetinden duyulan mutluluk belirtilmeli ve hissettirilmelidir.
  • Öncelikle yeni üyeler sıra ile ve kısa özgeçmişleri okunarak tören alanına davet edilmeli ve karşılanmalıdırlar. Sonrasında Öneren üyeler sıra ile davet edilmeli ve karşılanmalıdırlar. Bu sırada ekranda aday üye resmi kısa özgeçmişi ve öneren üye resmi olan slayt gösterilmelidir.
  • ATAMDER’in kısa bir tarihçesi ve amaç hedefleri mutlaka anlatılmalıdır.
  • Törende mutlaka and içme kısmı yer almalıdır.
  • Önerenlerin sorumlulukları anlatılmalı ve söz alınmalıdır.
  • Pin takılması bölümü çok önemlidir. Bunun mutlaka ayrı bir havada yapılması gereklidir.
  • Vurgulara ve törenin akışına uygun bir müzik, ışık, ses vs. olmalıdır.

ATAMDER Üye Giriş Töreni

  • Törene katılan ATAMDER Genel Başkanı’ndan (genel başkan katılamadığı takdirde yönetiminin en üst düzeydeki görevlisinden) izin istenerek törene başlanır.
  • Sessizlik önemlidir. Salonda yiyecek içecek servisi yapılıyorsa tören boyunca durdurulur. Bunun için tüm önlemler yetkililerce alınır. Salondakilere bu konuda bilgilendirme yapılır.( telefonların seslerinin kısılması ve törenin sessizlikle izlenerek gereken yerlerde alkışlanması vs.).Salondaki ışıklar hafifçe kısılır.
  • Tören Yönetmeninin özgeçmişi okunur. Tören Yönetmeni kürsüye davet edilir. Bu sırada ATAMDER Yönetimince belirlenen marş veya müzik açılır. Tören yönetmeni tören protokolünü davetlilere arz eder. Törende öncelikle Türk Dünyasının şehitleri ve Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK ve silah arkadaşları için saygı duruşu ve istiklal marşı planlanır. (dış ülkelerde ev sahibi ülkenin marşı ve akabinde istiklal marşı çalınır) Bitiş itibari ile tören yönetmeni süreci idame etmeye başlar.
  • Tören Yönetmenince, Üye kabul töreninin önemi vurgulanır, tören yönetme görevi verildiği için ATAMDER Yönetimine şükranlarını ve salondakilere de katılımları için teşekkürlerini sunar.
  • ATAMDER yönetim kurulu sekreteri ya da Genel Başkan tarafından tören sekreteri olarak görevlendiren görevli, tören yönetmenince kürsüye çağrılır ve görevlendirilen kişi yeni üyeleri, yeni üyelerin özgeçmişlerini ve öneren üyeleri okuyarak anons etmesi istenir.
  • Tören Sekreteri anonsları tane tane ve aceleye getirmeden yapar. Özgeçmişler 7-8 cümleyi geçmemelidir. Yeni üyelerin isimleri okundukça ekrandan resimleri ve kısa özgeçmişleri ile önerenlerinin adları paralel olarak verilir. Müzik veya marş varsa hafifçe çalınır.
  • Tören Yönetmeni tören alanına inerek gelen üyelerin ve önerenlerin elini sıkar, hoş geldiniz der ve yerlerini gösterir. Tören alanında üyeler sırtları sahneye dönük olarak yarım ay ya da v şeklinde hazırlanan masada kendilerine gösterilen ve isimleri bulunan masa hizasında ayakta dururlar, yanlarında öneren üye yer alır. Masa gerisinde sağ ve sol tarafta ayaklı Türk bayrağı ve ATAMDER bayrağı yer alır.
  • Masa üzerinde Türk Devletlerinin Bayrağı, ATAMDER Bayrağı, üye kabul sertifikası ve pin bulunur.
  • Tören yönetmeni tekrar kürsüye geçer.
  • Sekreter anonstan sonra Tören yönetmeninin sağ yanında pozisyon alır.
  • Tören yönetmeni tören sekreterine üyelerin hukuki ve idari bilgi ve belgelerin yeterli olup olmadığı gerekli araştırmanın yapılıp yapılmadığını sorar. Daha sonra öneren üyeye önerdiği üyenin ismini hitap ederek ATAMDER ailesinin bir üyesi olma koşullarını sağlayıp sağlamadığını ve üye bilgilendirme seminerine katılıp katılmadığını sorar. Öneren üyenin cevabı akabinde tören yönetmeni öneren üyeye üye sertifikasının takdim edilmesini ister. Sonra, tören yönetmeni yeni üyeye ismen hitap ederek hoş geldiniz der.(birden fazla kişi ye üye kabul töreni düzenleniyorsa üye adaylarının öncelik sıralaması makam/ yaş ya da isim alfabesine göre belirlenir.)
  • Bu konuşma bittikten sonra tören yönetmenince and içme merasimi gerçekleştirileceği bildirilerek salonda bulunan tüm davetlilerin ayakta töreni izlemesi istenir. Önce tören yönetmeninin okuyacağı sonra aday üyenin tekrar edeceği ant metni okunur. Üyelere Ant içirilir.

ATAMDER TÜZÜK VE YÖNETMELİKLERİNE, HEDEF VE AMAÇLARINA

ATATÜRK İLKELERİNE VE ATAMDER KURALLARINA

BAĞLI KALACAĞIMA,

TÜRK DÜNYASININ –ÜLKEMİN ve İNSANLIĞIN BARIŞ VE MUTLULUĞU,

TÜRK DÜNYASININ ve ULUSUMUZUN GÜVENLİĞİ, REFAHI VE YÜCELMESİ İÇİN ÇALIŞACAĞIMA,

TÜRKLÜK ÜLKÜSÜNE, KARDEŞLERİME,

HER ZAMAN VE HİÇBİR KARŞILIK BEKLEMEDEN

BAĞLI KALIP, HİZMETE HAZIR OLACAĞIMA,

ATAMDER’İ KİŞİSEL YARARLARIMA ASLA ARACI ETMEYECEĞİME,

TOPLANTILARA KATILACAĞIMA

YÖNETİCİLER TARAFINDAN VERİLECEK GÖREVLERİ KABUL EDECEĞİME,

BİR ATAMDER ÜYESİ OLARAK SÖZ VERİRİM.”

  • Tören yönetmeni, AND içme merasimi sonrasında ATAMDER genel başkanını Üyelik PİN’i takmak üzere sahneye davet eder. ATAMDER Genel Başkanı sahnede yeni üyelerin pinlerini takar ve onları tebrik eder. Ve adayların asil üyelikleri ilan edilmiş olur. Genel başkan tekrar oturduğu yere döner.
  • Tören yönetmeni takılan pin sonrasında adayların artık bir ATAMDER üyesi olarak Türk Dünyasına hizmette önemli bir adım attıklarını, Atatürk ilke ve devrimleri ve ülkenin onlara ne kadar ihtiyacı olduğundan, Türk dünyasının tarihsel sürecinden, ATAMDER ’in kuruluş amaç ve hedeflerini belirten bir konuşma yapar. Bu sırada salonda şeref konuğu varsa tören yönetmeni o kişiyi kürsüye davet ederek kutlama konuşması yaptırabilir.
  • Tören yönetmeni konuşma sonrasında tören sekreteri ile üyelerin ve önerenlerin yerlerini almaları ister ve tüm üyeler ve önerenlerin yerlerini almalarından sonra salondan oturanların ayakta kuvvetli alkışını isteyerek Genel Başkanı konuşma yapmak üzere kürsüye davet eder. Alkışla birlikte müzik/marş kısa bir süre yükselir.
  • Genel başkan kürsüye geldikten sonra davetliler yerlerine otururlar ve müzik kısılır.
  • Genel başkan konuşmasını yapar. Genel başkanın kürsüde konuşması sırasında tören yönetmeni onun sağ yanında durur. Genel başkanın konuşması sonrası oturacağı masaya gidene kadar marş/müzik yüksek sesle çalar. Akabinde tören yönetmeni resmi törenin bittiğini belirtir. Program planlanan akışı ile devam eder.

NE MUTLU TÜRK’ÜM DİYENE

A T A M D E R

AVRASYA TARİH VE MEDENİYETLER DERNEĞİ

ÖNCEKİ SAYFA

DUYURULAR

ATAMDER 2024 YILI PROJELERİ KASIM AYINDA BAŞLIYOR.

 

20.09.2024

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN ONAYLANAN PROJEMİZ:

Bölgesel Kalkınma İçin Sivil Toplum İşbirliği: Türkiye, Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Makedonya, Litvanya, Macaristan, Moldova, Özbekistan, Romanya, Sırbistan arasında Sivil Toplum ve Yerel İdarelerin Kapasitelerinin Güçlendirilmesi” Projesi Kasım ayında yapılacak olan Lansman ile tanıtılacaktır. Lansmana Bölge ülkelerdeki Belediyeler ve STK’lar ile önemli kurumların temsilcileri ve tarih, kültür, ekonomi alanında değerli konunun uzmanları katılacaklardır.