“Bayraktaki beyaz renk barışı, kırmızı renk ise Kıbrıs Türklerinin topraklarında verdikleri mücadeleyi temsil ediyor. bayrağın kırmızı beyaz renklerde olması bir yandan da Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi bayrağına bir selamdır. bayrağın alt ve üst kısımlarında bulunan çizgiler ise bu toplumun bu topraklarda sonsuza dek yaşayacağı mesajını taşıyor.”
1960’ta ada sakinleri tarafında Kıbrıs Cumhuriyeti kuruldu ve her iki tarafa da eşit miktarda mecliste yerlerini almış ve yeterli temsil haklarına sahiplerdi. fakat o zamanın Cumhurbaşkanı III. Makarios 30 kasım 1963’te 13 maddeden oluşan anayasa değişikliği önerilerini sundu. bu maddeler arasında anayasanın değişmez maddeleri, Kıbrıs Türk’ü olan başkan yardımcısının veto hakkının ortadan kaldırılması, temsilciler meclisinde ayrı çoğunluklar ilkesinin ortadan kaldırılarak kararların basit çoğunlukla alınması, ayrı belediyelerin ortadan kaldırılması gibi maddeler de bulunmaktaydı.
Türkiye’nin ve Kıbrıs Türklerinin uyarılarına hatta maddeleri reddine karşın 1963’te Kıbrıs Türklerine karşı ada çapında katliam başlattı. Bütün ara buluculuk çalışmaları boşa gitmesi ve Yunanistan’ın kendine münhasır hareketlerinden dolayı Türkiye Cumhuriyeti Zürih ve Londra antlaşması’nın IV. maddesine istinaden gerçekleştirdiğini savunarak 20 temmuz 1974 tarihinde Kıbrıs’a karadan ve havadan harekât başlattı. sanırım herkes buraya kadar biliyordur.
Daha sonra karşılıklı göçler ve Türkiye’den adaya göçen aileler sonucu 1976’da Kıbrıs Türk federe devleti kurulmuştur. 15 kasım 1983’te Kıbrıs Türk federe devleti meclisi self-determinasyon (kendi kaderini tâyin hakkı) hakkını kullanarak oybirliği ile aldığı bir kararla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ilan etmiştir.
Bunun üzerine meclis bir karar alarak yeni bir bayrak arayışına girmiş ve 23 kasım 1983 tarihinde bozkurt gazetesi aracılığıyla bir yarışma başlatmışlardır:
Sonuç; bir ressam olan Emin Çizenel’in bayrak tasarımı kabul edilmiştir.
Bayrak tasarımıyla ilgili ortada bir ödül olmamasına rağmen bakanlar kurulunun verdiği önerge gereği KKTC resmi marş yarışması için verilen 100 bin liralık ödülün aynısının Emin Çizenel’e de verilmesi kararı alınmıştır: