Rusya bayrağı renklerine atfedilen birçok sembolik anlam var ancak Rusya Federasyonu Devlet Bayrağı renklerinin resmi bir yorumu yoktur. Rus halkı tarafından atfedilen en popular anlam şöyle;
Beyaz renk- asaleti ve açıklığı sembolize eder;
Mavi renk- sadakat, dürüstlük, kusursuzluk ve iffet;
Kırmızı renk- cesaret, cömertlik ve sevgiyi ifade eder.
Beyaz, Mavi ve Kırmızı renkten oluşan üç renkli Rus bayrağının yaklaşık 300 yıllık bir tarihi var. Rusya’nın ulusal bayrağı XVII-XVIII yüzyılların başında Rusya’nın güçlü bir devlet olmaya başladığı dönemlerde ortaya çıktı. İlk defa beyaz-kırımız-mavi renkli bayrak Rusya’nın ilk savaş gemisi “Orel”un sancağına Rusya’nın tarihine adını yazdıran I. Petro’nun babası Aleksey Mikhailovich döneminde gerçekleşti. I.Petro ise 20 Ocak 1705’te her türlü ticari geminin beyaz-mavi-kırmızı bayrak çekilmesi gerektiğini yasalaştırarak, yatay şeritlerin sırasını da bizzat kendisi çizdi.
Sovyet Rusya’sında ise 70 yılı aşkın bir süre kırmızı bayrak kullanıldı. 22 Ağustos 1991’de RSFSR Yüksek Kurulu’nun olağanüstü toplantısı, üç rengin tekrar Rusya’nın resmi sembolü olarak görülmesine karar verdi. 11 Aralık 1993 tarihli Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’nın kararnamesi ile Rusya Federasyonu Devlet Bayrağı Yönetmeliği kabul edildi.
25 Aralık 2000’de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Federasyonu Devlet Bayrağına ilişkin federal anayasa yasasını imzaladı. Yasaya göre, Rusya Federasyonu Devlet Bayrağı üç eşit yatay çizgiden oluşan 2:3 oranında dikdörtgen bir yapı; üst beyaz, orta mavi ve alt kırmızı renkten oluşmaktadır.
Bayrak günü
Rusya Federasyonu dünyada bayrak günü kutlayan nadir ülkelerden bir tanesi. 20 Ağustos 1994 tarihinde Rusya Federasyonu Devlet Başkanı kararı ile 22 Ağustos tarihi “Rusya Federasyonu Devlet Bayrağı Günü” ilan edildi. Her yıl 22 Ağustos’ta Rusya’da bayrak günü olarak kutlanmakta. Rusya nüfusu nun büyük bir kısmı bayrak günü kutlamalarında binalarına bayrak asarak kutlamaya katılmakta.
Çift başlı kartal sembolü
Bu arada Rusya’da zaman zaman bayrakların üzerine kullanılan çift kafalı bir kartal sembolü de kullanılır. Her biri ayrı yönlere bakan ve birisinin Asya’ya diğerinin Avrupa’ya baktığı belirtilen ve çok uluslu bir yapıyı simgeleyen çift başlı kartal zaman zaman bayrak üzerinde kullanılmaktadır.