AVRASYA TARİH VE MEDENİYETLER DERNEĞİ

A T A M D E R

KÜTÜK NO: 06-139-185

GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

TÜRK DEVLETLERİNDE ETNOPEDOGOJİK EĞİTİM SİSTEMİ ” TÜRKDES “

TÜRKDES 1. KONFERANS CANLI YAYINI

ATAMDER ‘den Kırgızistan Bağımsızlık Günü için Özel Kutlama Videosu…

ATAMDER 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI KUTLAMASI

“BİR OLACAĞIZ, İRİ OLACAĞIZ, DİRİ OLACAĞIZ

” TÜRKDES ” TÜRK DEVLETLERİNDE ETNOPEDAGOJİK EĞİTİM SİSTEMİ

Etnopedagoji, bir etnik grubun kültürünün ve etnik kimliğinin korunması ve yeniden üretilmesinde büyük rol oynamaktadır. Etnopedagoji disiplini, teorik ve kuramsal temelleri henüz yeni sayılabilecek, genç bir disiplindir. İnsan doğasının farklı alanlarını kapsayan Etnopedagoji, konu alanı olarak eğitim bilimlerinin içerisinde yer almaktadır. Bunun yanında, Etnopedagoji; tarih, felsefe, antropoloji, psikoloji, etnografi, sosyoloji vb. disiplinlerinin konu alanlarına da girmektedir. Türkdes Eğitim modelinde, etnopedagoji disiplinlerinin yanı sıra fen, teknoloji, mühendislik, matematik, dilbilgisi, edebiyat ve güzel sanatlar gibi bölümlerde adapte edilmiştir.

“TÜRKDES”; Eğitim sistemini, ahlaki, entelektüel ve teknik olarak konumlandırarak, hem bir toplumun tarihin derinliklerinden geliştirerek taşıdığı çocuk yetiştirmede kullandığı bilgiler, hem de aile içinde çocuğa aktarılan eğitim içeriği ve öğretim yöntemlerinin ne olduğunun araştırıldığı eğitim biliminin dallarından biri olarak hazırlanan ortak bir eğitim programı ve müfredatlarının hazırlanması için ve ortak eğitim modelinin uluslararası düzeyde tanınması için hazırlanmış beceri ve yetkinlik temelli bir eğitim programıdır.

EĞİTİM İÇERİĞİ

  1. SORGULAMAYA DAYALI ÖĞRENME VE AKADEMİK EĞİTİMİ
  • TÜRK DEVLETLERİNDE ORTAK KÜLTÜR – SANAT
  • SOSYAL YAŞAM BECERİLERİ
  • DİL BECERİLERİ
  • BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK YETERLİLİK
  • PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETLERİ
  • ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
  • TÜRKDES ÖĞRETMEN YETİŞTİRME VE SÜRDÜREBİLİRLİK MERKEZİ
  • TÜRKDES ULUSLARARASI AKREDİTASYON VE DİPLOMA TANIMA PROGRAMI

1.  SORGULAMAYA DAYALI ÖĞRENME VE AKADEMİK EĞİTİMİ

TÜRKDES te akademik öğrenciler; ülkelerindeki Milli Eğitim müfredatlarından bağımsız olarak, sorgulamaya dayalı eğitim modelinde akademik öğrencilere, disiplinler arası bakış açısı, 21. Yüzyıl becerileri, Fen, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarını disiplinler arası bakış açısıyla kullanarak günlük hayattaki problemlere çözümler oluşturma, analitik ve tasarım odaklı düşünme becerilerini kazandırmayı amaçlayan Sorgulamaya Dayalı Öğrenme ve Akademik Eğitimi alanında teorik ve uygulamalı bir eğitim verilecek olup bu eğitimle ilgili birçok uygulama yapacaklardır. Öğretmenler, ders materyallerini doğrudan sunmak yerine, öğrencinin keşfetmesini sağlarlar.

Bireyin günlük yaşamındaki sorunları çözmek için fen, matematik, teknoloji ve mühendislik süreçlerini birleştiren pedagojik bir yaklaşım olan Sorgulamaya Dayalı Öğrenme eğitiminin en temel özelliklerinden biri; mühendislik tasarımının bilim, matematik ve teknoloji öğrenimi ile birleşmesi olarak görülüyor. Öğrenciler, fen bilgisi, matematik ve teknoloji alanlarındaki bilgi ve becerilerini, gerçek hayattaki problemlerini çözmek için kullanacak aktivitelerle geliştiriyorlar. Yani, modelin öne çıkan bir diğer temel özelliği de, öğrencilere, bu dört disiplinden hem günlük yaşamlarında, hem de ileride meslek hayatlarında kullanabilecekleri pratiklerin öğretilmesi.

Bu eğitim modeli, öğrencilere erken yaşta eleştirel düşünme, yaratıcılık ve problem çözme yetileri aktararak, toplumun üretkenlik ve sorumluluk becerilerini artırmayı hedefliyor. Sadece fen bilimlerinde başarı odaklı bir eğitimi değildir aksine, Sorgulamaya Dayalı Öğrenme ve Akademik eğitim sistemi, öğrencileri tarımdan endüstriye, çevre yönetiminden sağlık hizmetleri ve ulaşım sektörüne pek çok alanda başarı için hazırlıyor. Üstelik model, bilim, matematik ve teknoloji alanlarıyla da sınırlı kalmıyor. İstenildiği takdirde, dilbilgisi, edebiyat ve güzel sanatlar gibi bölümlere de kolaylıkla adapte edilebiliyor.

Sorgulamaya Dayalı Öğrenme ve Akademik Eğitim programı fen, teknoloji, mühendislik ve matematik dallarının arasına beşinci bir disiplin olarak sanatı (Art) katıyor. Bu 5. Disiplin, öğrencilerin bu önemli alanlarda öğrendikleri ile sanat uygulamaları, öğeleri, tasarım ilkeleri ve standartları arasında bir bağ kurarak öğrenmelerine olanak tanıyor. Sınırların ve kısıtlamaların ortadan kalktığı eğitimlerinde merak, eleştirel düşünme, sorgulama ve inovasyonla dolu bir öğrenme ortamı sağlanıyor.

Geleneksel eğitimde genellikle öğretmen bilgilerini aktarır, öğrenciler ise dersi takip eder ve not tutarlar. Sorgulamaya dayalı öğrenmede, öğrenci yaparak öğrenir. Merak ve keşif duygusu, öğrencilerin konuyu daha iyi anlamasına olanak sağlar, bu eğitim modeli; öğrencilere ölçme, deneme ve daha fazlası için araçlar sunarak bir şeylerin nasıl çalıştığını keşfetme imkânı tanımaktadır. Bir eğitim ortamında, belirli malzeme ve materyaller sunulduğunda, öğrencilerin merak duygusu tetiklenir ve aktif olarak öğrenmeye başlarlar.

Öğrencilere, ilgi alanlarına ve yeteneklerine dayanan bir öğrenme deneyimi sunmak için her zaman ve herhangi bir eğitim ortamında kullanılabilir. Keşfetmeye dayalı doğası gereği, kazanımlar öğrenciye verilirken öğrencinin derse aktif katılım göstereceği, derste sadece dinlemek yerine sorgulayıp, araştırmalar ve projeler yaparak öğreneceği bir yöntem izlenir, öğrencilerin içindeki “en iyiyi” çıkarma eğilimindedir. Öğrenmek için sorumluluk almalarını sağlar ve bilgilerin daha anlamlı hale gelmesine yardımcı olur.  

Bu noktada öğretmen bir bilgi kaynağı olmanın yanı sıra öğrencilere iyi bir rehber olmalıdır. Öğretmenin bu doğrultuda gerekli yetkinlikleri ve yeterliliği sağlayıp her ülkede standart bir eğitim anlayışı içerisinde bulunabilmek adına alacakları eğitimler TÜRKDES ÖĞRETMEN YETERLİLİK SERTİFİKASI ile onaylanacaktır.

SORGULAMAYA DAYALI AKADEMİK EĞİTİM DERS PROĞRAMI

  • Etnopedagoji Nedir? Etnopedagojik Eğitimin amacı ve faydaları nedir?
  • Sorgulamaya Dayalı Öğrenme ve Akademik Eğitimde Etnopedagojinin rolü
  • Bilimsel Okur-Yazarlık
  • Kavramsal ve Bilişsel Süreç Becerileri
  • Proje Tabanlı Öğrenme Dersi Tanımı ve Gelişimi
  • Kodlama
  • 5 disiplin ve Robotik
  • Okul Dışı Öğrenme Ortamlarında TÜRKDES Eğitim modelinin Uygulanması
  • Öğretmen Yetiştirme
  • Dünyada ve Türk Devletlerinde Sorgulamaya Dayalı Öğrenme
  • Kazanım Merkezli TÜRKDES Uygulamaları
  • Yapıcı Öğrenme Stratejisi: Doğaç Yapma
  • Sorgulamaya Dayalı Öğrenme Bakış Açısı ve Yaratıcılık

2. TÜRK DEVLETLERİNDE ORTAK KÜLTÜR – SANAT

İskitler Bozkır medeniyetinin gelişip şekillenmesinde büyük oranda etkili olmuşlardır. “Hayvan Üslubu” olarak adlandırılan bozkır sanatının taşınabilir organik malzemede-deri, keçe gibi bozkır yaşamının bitip tükenmeyen mücadelesi, vahşi hayat, av sahneleri vs. işlenmiştir. Bu sanat anlayışı binlerce yıl bozkırda devam etmiştir. Siyasi, mali ve dini düzenin yayılması ve korunması Bozkır kültürünün temsilcileri sayesinde mümkün olmuştur. Hayvancı iktisadiyata dayanarak, göçebe bozkır kültürünü yaratanlar “hayvan üslubu” denilen sanat anlayışıyla ilk ortak sanat dönemini yaratmışlardır.

Taşınabilir ve esnek bir yapıya sahip olan bozkır yaşam biçimine dayanan bozkır kültürü; hareketlilik (dinamiz), çeşitlilik ve süreklilik gibi üç temel özelliğe sahip bulunuyordu.

İskit çağından Hun dönemine, Orhun döneminden Cengiz çağına Türk dünyasında yakınlaşmanın sonucu doğan bu uzun dönemin ortak sanat anlayışı, Milli varlığımızı oluşturan sözlü kültürümüzün temelinin üretildiği, bozkır kültürü ve sanatı olarak anılır. Bu dönem, görkemli siyasi tarihi yanında dilimizin, mitolojimizin, destanlarımızın oluşum çağıdır. Türk hükümdarlarınca denetim ve güvenliği sağlanan Ulu İpek Yolu’nun bu yakınlaşmada kuşkusuz büyük rolü vardır.

 “Büyük devletler kuran atalarımız, büyük ve kapsamlı medeniyetlere de sahip olmuştur. Bunu aramak, incelemek, Türklüğe ve cihana bildirmek bizler için bir borçtur. Türk çocuğu atalarını tanıdıkça daha büyük işler yapmak için kendinde kuvvet bulacaktır.” ATATÜRK

Türk halklarının milli uyanış ve yenileşme sürecinde çağdaş Türk dünyası, demokratik, laik, sosyal hukuk normunda demokratik cumhuriyetler olarak sanat anlayışları bakımından Türk aydınlanmasının etkisinde ortak tarih, kültür ve dil temelinde Türk dünyasının tamamında ortak bir sanat anlayışı mümkün görünmektedir.

Türk Dünyasında Ortak Kültür-Sanat eğitiminde; Kendi kültürünü bilen tanıyan içselleştirmiş bireyler hedeflenir.  Diğer kültürleri ve dünyadaki sanat ve sanatçıları tanır, kendi kültürü ile diğerlerinin arasındaki farklılık ve benzerlikleri bularak bir tümevarıma ulaşır.

  • Atasözleri, Deyimler
  • Masallar, Mitoloji, destanlar, bilmeceler
  • Halk şairleri eserleri ve hayatları
  • Folklor ve halk dansları
  • Türküler ve Türkülerin hikâyeleri
  • Halk elişleri
  • Her öğrenciye Türk Sanatçıları ve Türk Dünyasına has sanatlar tanıtılır ve bu sanatlar ile ilgili çalışmaları için gerekli ve yeterli ortamlar oluşturulur.
  • Dünyadaki sanat akımları ve bu akımların öncü sanatçıları tanıtılır
  • Her öğrenci 4 yaştan itibaren bir müzik aleti çalmak için çalışmaya başlar, mezun olabilmek için bu enstrümanı çalmayı öğrenmek zorundadır.
  • Her öğrenci eğitim aldığı süreç içerisinde kademesine bağlı olarak anaokullarında Türk masalları, destanları dinler ve izlerler. İlkokuldan itibaren her öğrenci eğitim – öğretim yılı içerisinde Dünya edebiyatından 20 temel eser okumak zorundadır.

3. SOSYAL YAŞAM BECERİLERİ

Akademik yetkinliklerin yanı sıra öğrencilerin ülkelerinde ve dünyadaki gelişmelere ve gündemlere göre kendilerini hazırlayıp her duruma göre yaşam stratejileri oluşturabilme yetkinliklerini kazandırmak ve sürekli hale getirmek amaçlanır.

Çocukların ve gençlerin değerlerinin oluşmasında ve gelişmesinde en önemli etken, yetişkinlerle kurdukları iletişim ve etkileşimdir. Günümüzde çocuklarımızın içinde bulundukları sosyal ortamlardan dolayı etkileşimleri sadece aile bireyleri ile sınırlı değildir. Çocuklar ve gençler büyürken ailenin önem verdiği kavramlarla örtüşmeyen değerlerle karşılaşabilirler. Bu durumda yakın çevresiyle olumlu iletişim ve sosyal ilişki kuramayan çocuklar risk oluşturacak düzeyde şiddete, tehlikelere ve madde bağımlılığı gibi olumsuz davranışlara yönelebilirler.

Çocuklarımızın ve gençlerimizin; Olumlu kararlar alabilen, akıl yürütebilen, doğru düşünebilen, kendini tehlikelerden koruyabilen, sorumluluk alabilen, eksik ve hataların farkına varıp çözüm ve çıkış yolları arayabilen, planlı, kurallı, düzenli, işbirliği ve iş bölümü yapabilen, toplum sorunlarına duyarlı ve sorumluluklarının bilincinde bireyler olarak yetişmesini sağlamak amacıyla, öğretmenin aşağıdaki ders programlarının her birini  sınıfında haftada bir saat uygulaması yeterlidir.

  • Ekonomi
  • Ekoloji
  • Girişimcilik
  • Üretkenlik Bilinci
  • Sosyal Ağların Oluşturulması
  • Emek ve önemi
  • Türk Dünyası ve Dünyadaki ideal insan tipleri

4. DİL BECERİLERİ

  • Anadilde okuma, yazma ve kendini ifade edebilme
  • Türk Dünyasındaki lehçeler ve diller üzerine farkındalık
  • Evrensel Diller kazanımı

5. BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK YETERLİLİK

Eğitim programı kapsamında dijital çağın önemi bilinmektedir. Okul müfredatı yoluyla dijital yeterliğin geliştirilmesi, öğretmenlere özgü dijital yeterlikler, öğrencilerin dijital yeterliklerinin ölçülmesi, ölçme-değerlendirme ve sınavlarda teknolojinin kullanılması ve son olarak Avrasya genelinde dijital eğitime yönelik okulları destekleyen politikalara özel atıf yapan stratejik yaklaşımları kapsayan anahtar alanlar konusunda genel bir bakış sağlamaktadır. TÜRKDES Dijital yeterlik, ‘ dijital teknolojileri öğrenme, iş yapma ve topluma katılma amacıyla, kendinden emin, eleştirel ve sorumlu bir şekilde kullanmak’ olarak tanımlanmıştır. TÜRKDES; Dijital yeterliği beş alana -bilgi ve veri okuryazarlığı, iletişim ve işbirliği, dijital içerik oluşturma, güvenlik ve problem çözme- ayırmıştır.

TÜRKDES dijital yeterlik tanımı teknolojinin etnopedagojik kullanımına vurgu yapmaktadır. Burada dijital yeterlikten, bilişim ve iletişim teknolojileri ile dijital medyanın etkin kullanımı için gerekli olan bilgi, beceri, tutum, yetenek ve stratejiler bütünü olarak söz edilmektedir. Teknolojilerin belirgin amaçlı, esnek ve güvenli kullanımını temin etmeyi ve öğretim ve öğrenim süreç ve etkinliklerinin hem çevrimiçi hem de çevrimdışı ortamlarda iyileştirilmesini amaçlamaktadır. Geniş kapsamlı dijital yeterliklerin çapraz anahtar bir yetkinlik olarak öğretilmesi ile bilişim veya bilgisayar bilimi gibi belli bir amaca yönelik bilimsel bir disiplin olarak öğretilmesi arasında fark vardır.

ÖĞRETMENLER İÇİN TÜRKDES DİJİTAL YETERLİLİK

TÜRKDES tekno-etnopedagojik eğitim modeli; toplumda bilgi üretiminde yansıtıcı, yaratıcı, problem çözmede uzman ve aynı zamanda BİT becerisine sahip işgücü yaratmak için gelecek nesillere rehber olacak öğretmenlerin donanımlı bir şekilde yetişmesi için hazırlanan bir eğitim modelidir.

Öğretmen dijital yeterlikleri çerçevesi, öğretmen eğitimindeki genel yeterlikler kapsamında ‘öğretime özgü’ yetkinlikler, bireysel-etik ve bireysel-mesleki yeterliklerle bağdaştırılarak genişletilmiştir. Öğretmen dijital yeterlik çerçevesinde bireysel – etik ve bireysel – mesleki yeterlikler, tekno–etnopedagojik alan bilgisi ile örülmüş bütüncül bir yapı olarak tasvir edilmiştir. Bu yapının üzerine dijital teknolojinin etkili kullanımı, öğretimi, eğitim öğretim için bir araç olarak kullanılması ve dijital teknoloji seçimi ve kullanımı ile ilgili bilinçli karar verme bileşenleri eklenmiştir.

Tekno-Etnopedagojik Alan Bilgisi Kavramsal Çerçevesi

Öğretmen dijital yeterlikleri, politika belgelerinin dışında bazı bağımsız bilimsel çalışmalarda da ele alınmaktadır. Bu kapsamda yer alan kavramsal çerçevelerden biri Tekno-Etnopedagojik Alan Bilgisi olup teknolojik bilgi, etnopedagojik bilgi ve içerik bilgisi kavramlarının birleşiminden oluşmaktadır. Tekno-Etnopedagojik Alan Bilgisi; teknolojik, etnopedagojik ve içerik bilgisi arasındaki ilişki ve etkileşimleri içeren, teknolojiyi kullanarak öğretim programını öğrenme odaklı ve bütüncül olarak ele alan bir yaklaşımdır. Temel amacı, dijital teknolojileri sınıf ortamında etkili bir şekilde bütünleştirmek ve öğrenmeyi desteklemek olan Tekno-Etnopedagojik Alan Bilgisi kavramsal modelinde, yukarıda bahsedilen iki kavramsal çerçeveden farklı olarak hiyerarşik bir düzen bulunmamaktadır.

Öğretme ve öğrenme bağlamını teknoloji ile bütünleştiren bu modelde, nitelikli içerik üretmenin yolu, iç içe geçmiş üç tür bilgi kaynağının özenle bir araya getirilmesinden geçmektedir. Bu argüman; özünde her öğretmene, derse veya öğretim yaklaşımına uyacak tek bir teknolojik çözümün olmadığını savunmaktadır. Nitelikli bir öğretme ve öğrenme için bu üç bilgi türü arasındaki karmaşık ilişkileri geliştirmeye yönelik bir anlayış ve bu anlayışın bağlamına uygun stratejilerle ifade edilmesi gerekli görülmektedir. Ancak, bu yaklaşımları uygulamak için gerekli olan beceri, yetkinlik ya da davranışlar ayrıntılı bir biçimde ifade edilmemiştir. 

“Tanımlanan öğretmen dijital yeterlik çerçevesi üzerinden her öğretmenin dijital yeterliklerine ilişkin kapasite ve ihtiyaçları net olarak tanımlanacaktır..”

Öğretmenlerin demografik özellikleri, branşı, sahip oldukları önbilgiler, görev yaptıkları bölge ve ders işledikleri sınıf seviyeleri gibi birçok değişken göz önünde bulundurularak, öğretmen dijital yeterliklerini geliştirmek için eğitimler planlanacak ve paylaşılan ek kaynaklar çeşitlendirilerek her seviyedeki ve branştaki öğretmen için çeşitli destek mekanizmaları oluşturulacaktır.

Öğretmenlerin dijital yeterliklerini geliştirmek amacıyla 2 kılavuz kitaptan biri olan UNESCO tarafından hazırlanan “ICT Competency Framework for Teachers” kılavuz kitapların ortak dillere çevirilerek öğretmenlerle paylaşılacaktır.  Diğer kılavuz kitap ise “Dijital Okuryazarlık Kılavuz Kitabı” başlığı altında öğretmenlerle paylaşılacaktır.

Dijital Okuryazarlık Yeterlik Çerçevesi

– Temel teknoloji okuryazarlığı

– Bilgi ve veri okuryazarlığı

– İletişim ve iş birliği

– İnternet okuryazarlığı becerileri

– Dijital içerik oluşturma

– Güvenlik

– Problem çözme

Dijital okuryazarlık becerileri kapsamında ise (1) İşlem Becerileri; (2) Düşünme Becerileri; (3) İş Birliği Becerileri ve (4) Farkındalık Becerileri olarak dört beceri tanımlanmıştır. Yukarıda özetlenen temel kavramların yanı sıra uygulamada dijital okuryazarlık, sınıfta dijital okuryazarlığı teşvik etmek, dikkat edilmesi gereken hususlar ve öğrencilerin dijital okuryazarlıklarını geliştirmek için birtakım öneriler verilmiştir. 

Öğretmenlerin dijital anlamda bilgi, tutum ve becerilerini artırmanın yanı sıra onların dijital etnopedagojilerini geliştirecek yaklaşımların benimsenmesi sağlanacaktır.

ÖĞRENCİLER İÇİN TÜRKDES DİJİTAL YETERLİK
YETERLİK ALANLARIYETERLİKLER
1-Bilgi ve veri okuryazarlığı1.1 Veri, bilgi ve dijital içerik taraması, araştırması ve filtrelemesi yapma
1.2 Veri, bilgi ve dijital içerik değerlendirme
1.3 Veri, bilgi ve dijital içerik yönetimi
2-İletişim ve İşbirliği2.1 Dijital teknolojiler yoluyla etkileşim kurma
2.2 Dijital teknolojiler yoluyla paylaşım yapma
2.3 Dijital teknolojiler yoluyla vatandaşlık faaliyetlerini yerine getirme
2.4 Dijital teknolojiler yoluyla işbirliği kurma
2.5 Internet etiğine sahip olma
2.6 Dijital kimlik yönetimi
3-Dijital içerik oluşturma3.1 Dijital içerik geliştirme
3.2 Dijital içerikleri bütünleştirme ve yeniden ayrıntılandırma
3.3 Telif ve lisans hakları
3.4 Programlama
4-Güvenlik4.1 Cihazları koruma
4.2 Kişisel verileri ve mahremiyeti koruma
4.3 Sağlık ve esenliği koruma
4.4 Çevreyi koruma
5-Problem çözme5.1 Teknik sorunları çözme
5.2 İhtiyaçları ve bunların teknolojik karşılıklarını belirleme
5.3 Dijital teknolojileri yaratıcı şekilde kullanma
5.4 Dijital yeterlik boşluklarını belirleme

Yeterlik alanı 1 – Bilgi ve veri okuryazarlığı

Veri, bilgi ve dijital içerik değerlendirme

Bu yeterlik öğrenicilerin, veri, bilgi ve dijital içeriklerin doğruluğunu ve güvenilirliğini analiz edebilme, karşılaştırabilme ve eleştirel olarak değerlendirebilmelerini gerektirmektedir.

Genellikle şu ifadeleri içermektedir: filtreleme, çapraz-kontrol, internette eleştirel dolaşabilme, tarafsız olanla taraflı olanı, gerçek olanla sanal olanı ayırt edebilme, bilgi kaynakları hakkında basit/bilgiye dayalı hükümler çıkarabilme, geçerlilik, değer, uygunluk, kesinlik, özgünlük, intihale karşı duyarlılık.

Yeterlik alanı 2 – İletişim ve İşbirliği

Dijital teknolojiler yoluyla işbirliği kurma

Bu yeterlik, dijital araç ve teknolojilerin ortak gerçekleştirilen süreçler için ve imece usulüyle veri, kaynak ve bilgi oluşturmak ve yapılandırmak için kullanılması şeklinde ifade edilmektedir.

Kavramlar ise şunlardır: dijital toplumlar, çevrimiçi öğrenme toplulukları veya sanal toplumlar ve ortak çevrimiçi ortam, dijital aracılı uygulama toplulukları, teknoloji kullanarak grupça problem çözme ve dijital materyalleri beraber oluşturmak/ geliştirmek için imeceli uygulamaları kullanma

Dijital kimlik yönetimi

Bu yeterlik öğrenicilerin; bir veya daha fazla sayıda dijital kimlik oluşturabilme ve bunları yönetebilmelerini, kişisel saygınlıklarını nasıl koruyacaklarını bilmelerini ve dijital araçlar, ortamlar ve hizmetler aracılığıyla üretilen verileri idare edebilmelerini gerektirmektedir.

Kavramlar ise şunlardır: e-kimlik, e-/dijital/online saygınlık, ve dijital kimlik kontrolü; dijital ve fiziksel kimliği birbirinden ayırt edebilmek; çevrimiçi olarak saygınlığını korumak ve birden çok dijital kimliğini birbirinden ayırt edebilmek; dijital kimlik kullanımı ve bununla ilgili riskler; dijital kimlik tasarımı, yönetimi ve korunması ve dijital ayak izi; ve başkasının dijital kimliğinin neden kullanılmaması gerektiği ve Dijital bir kimliği güvenli ve etik bir şekilde kullanma; dijital kimlik konusunda tehlikeler ve dijital kimlik yönetiminin kuralları ve kötü yönetimin getireceği tehlikeler; ahlaki meseleler; dijital kimlikler yoluyla yapılan olduğundan daha farklı görünme ve takip etme gibi manipülasyon tehlikelerini tanıma ve dijital bir kimliğin saygınlığını koruma; Güvenli bir dijital kimlik oluşturma; Internet yoluyla kimlik çalınmasına karşı korunma için değişik araçlar kullanma, Birinin gerçek kişisel kimliğinin ögelerinden dijital kimliğiyle ilgili olanları seçmesi ve bunu değiştirmede karşılaşacağı zorlukları bilmesi; ve dijital kimliklerin gerçeği yansıtmayabileceğini fark etme şeklindedir.

Yeterlik Alanı 3 – Dijital içerik oluşturma

Dijital içerik geliştirme

Bu yeterlik öğrenicilerin farklı formatlarda dijital içerik oluşturup düzenleyebilmelerini ve kendilerini dijital araçlar aracılığıyla ifade edebilmelerini gerektirmektedir.

Kavramlar ise şunlardır: ‘öğrenciler, teknolojinin sırf kullanıcıları değil, tasarımcıları ve yaratıcılarıdır’, ‘Bir dizi dijital medya arasında yaratıcı bir biçimde çalışabilme’, ‘dijital teknolojinin kullanımını yaratıcı ve çeşitlilik içerir hale getirme’, ‘yaratarak ve yenilik üreterek’, ‘birden çok uygulamanın seçimi, kullanımı ve birleştirilmesini içeren yaratıcı projeler üstlenme’

Programlama ve Kod Yazma

Bu yeterlik öğrenicilerin anlaşılır bir komutlar dizisi planlayıp geliştirerek bir bilgisayar sisteminin verilen bir problemi çözmesini veya belli bir görevi yerine getirmesini sağlayabilmelerini gerektirmektedir.

Kavramlar ise şunlardır: sayısal düşünme ‘problem çözme, sistem tasarlama ve insan davranışlarını anlama.

Sayısal düşünme, teknolojiden bağımsız bir düşünme süreci olduğu gibi belirgin bazı yetiler gerektiren (örn. Bir bilgisayarın, insanın veya her ikisinin yerine getirebileceği çözümler tasarlayabilme), özel bir problem çözme biçimidir. Sayısal düşünme bilgisayar bilimi eğitiminin bir parçası olarak geliştirilmektedir ama tüm disiplinlerdeki öğrenciler için problem çözmede bir metodoloji olarak da yardımcı olabileceği gibi öğrencilerin sayısal hesaplamanın modern toplumda oynadığı rolü daha iyi anlayabilmelerini sağlayabilir.

Yeterlik alanı 4 – Güvenlik

Kişisel verileri ve mahremiyeti koruma

Bu yeterlik alanı öğrenicilerin: kişisel verilerini ve mahremiyetlerini dijital ortamlarda koruyabilmelerini; kişisel kimliği belirleyici bilgileri, kendilerini ve başkalarını zarar görmekten koruyarak nasıl kullanabileceklerini ve nasıl paylaşmaları gerektiğini anlamayı ve dijital hizmetlerin, kişisel verileri nasıl kullandığı konusunda ‘gizlilik politikalarının’ olduğunu bilmelerini gerektirmektedir.

Kavramlar ise şunlardır: koruma/güvenlik tedbirleri, güçlü şifre kullanımı, kalkan ve koruma araçları, şifreleme işlemleri ve veri güvenliği, verilerin kötü kullanımı, kendine ve başkalarına ait verileri koruma.

Sağlık ve esenliği koruma

Bu yeterlik de güvenlik alanına dâhildir ve öğrenicilerin: dijital teknolojileri kullanırken sağlık risklerinden uzak durabilmelerini ve fiziksel ve ruhsal esenliklerini tehdit eden durumlardan kaçınabilmelerini; dijital ortamlarda kendilerini ve başkalarını muhtemel tehlikelerden (siber zorbalık gibi) koruyabilmelerini; toplumsal esenlik ve toplumsal kapsayıcılıkta dijital teknolojilerin etkisi konusunda duyarlı olabilmeyi gerektirmektedir.

Kavramlar ise şunlardır: sağlık ve güvenliği korumak için akıl ve bedensel sağlık, ya da ahlak kural ve ilkeleri ile sağlıklı bir çalışma ortamı oluşturmak, insani ilişkilere ve kişiliğe olan etkileri, manipulatif etkiler, dijital suistimal, siber zorbalık, e-şiddet/nefret söylemi, ve son olarak çevre üzerine etkilerdir.

Sağlık ve Esenliğin korunması için oluşturulacak olan ortak müfredatta; Dijital teknolojilerin bağımlılık da dâhil uzun süreli/aşırı kullanımıyla bağlantılı risklerin önlenmesi, Bedensel sağlık (gözler, duruş, vs.) ve ergonomi, Toplumsal kapsayıcılık (örn. Almanya) ve özel ihtiyaçlar olacaktır.

Yeterlik alanı 5 – Problem çözme

Dijital yeterlik boşluklarını belirleme

Bu yeterlik öğrenicilerin: kendi dijital yeterliklerini nerelerde geliştirmeye ve güncellemeye ihtiyaçları olduğunu anlayabilmelerini; kendilerini geliştirmek için imkânları arayabilmelerini; dijital evrimle at-başı gidebilmelerini gerektirmektedir. Kavramlar ise şunlardır: ‘kendi eksikliklerini belirleyip çözüm arayabilme: dijital araçları kullanmadaki eksikliklerini fark etme ve bu eksiklikleri gidermek için stratejiler geliştirme ve bu problemi çözmede oluşturduğu stratejileri başkalarıyla paylaşma’, ‘öğrencilerin hangi düzeyde dijital yeterliğe sahip olduklarını ve hangi yeterliklerini geliştirebileceklerini tarif edebilmeleri’, ‘kendi çalışma ve öğrenme durumlarını değerlendirmeleri için öğrencilere fırsat verilmesi.

6.PSİKOLOJİK DANIŞMANLIK VE REHBERLİK HİZMETLERİ

  • İyi vatandaş olma
  • Sağlıklı birey olmanın önemi
  • Sağlıklı bir ruhsal gelişim
  • Sağlıklı bedensel gelişim
  • Estetik gelişim
  • Örf ve adetlerimiz
  • Adabı muaşeret

7. ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

8. TÜRKDES ÖĞRETMEN YETİŞTİRME VE SÜRDÜREBİLİRLİK MERKEZİ

9.TÜRKDES ULUSLARARASI AKREDİTASYON VE DİPLOMA TANIMA PROGRAMI

TÜRKDES EĞİTİM ŞEMASI
YAŞ 
ZORUNLU EĞİTİM4OKUL ÖNCESİ EĞİTİM
5
6İLKOKUL
7
8
9
10
11
12
13GENEL EĞİTİM LİSE ALT DÖNEMTEKNİK EĞİTİM LİSE ALT DÖNEMMESLEKİ EĞİTİM KURSLARI
14
15
16
17TEKNİK EĞİTİM KURSLARI
18
19
ÖNCEKİ SAYFA

DUYURULAR

ATAMDER 2024 YILI PROJELERİ KASIM AYINDA BAŞLIYOR.

 

20.09.2024

T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI TARAFINDAN ONAYLANAN PROJEMİZ:

Bölgesel Kalkınma İçin Sivil Toplum İşbirliği: Türkiye, Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Kazakistan, Kırgızistan, Kuzey Makedonya, Litvanya, Macaristan, Moldova, Özbekistan, Romanya, Sırbistan arasında Sivil Toplum ve Yerel İdarelerin Kapasitelerinin Güçlendirilmesi” Projesi Kasım ayında yapılacak olan Lansman ile tanıtılacaktır. Lansmana Bölge ülkelerdeki Belediyeler ve STK’lar ile önemli kurumların temsilcileri ve tarih, kültür, ekonomi alanında değerli konunun uzmanları katılacaklardır.